Vanliga frågor och svar om medlemskapet i Odla unga odlare

Vi erbjuder i välkomstpaketet ett startkit till alla nya skolmedlemmar. Tillsammans med vår samarbetspartner Nelson Garden kan vi erbjuda följande:

1 st minidrivhus
2 st paket odlingsplugg 
10 st fröpåsar - blandat grönsaker och blommor från Nelsons sortiment (kan variera)

Med detta starkit hoppas vi att ni snabbt kan komma i gång med ert odlande.

Minidrivhus

Odlingsplugg

För förskolor ingår även boken Castor odlar och Förskoleträdgården. (Erbjudandet gäller så långt lagret räcker. Böcker kan komma att ersättas av andra liknande artiklar.)

 

Utöver ett välkomstpaketet som ingår i det årliga medlemskapet ingår följande medlemsförmåner med fokus på vägledning och support:

  • Instruktions och inspirationsfilmer speciellt framtagna för pedagoger.
    Se exempel på Youtube >>
    Samlad pdf med exempel på filmmaterial som ingår >>

  • Återkommande utskick (e-post), speciellt för pedagogisk personal. I dessa finns såväl förslag på kopplingar till läroplaner och beskrivningar på odlingsrelaterade projekt att genomföra tillsammans med eleverna, men också rent odlingstekniska råd. Ca 8 utskick per år.

  • Som en extra support får skolan också tillgång till Riksförbundet Svensk Trädgårds omfattande kunskapsbank och rådgivning. Hit ringer du om du önskar professionell hjälp och till exempel
    vill veta varför morötterna inte växer som de ska eller hur du blir av med bladlössen på skolans
    chili.

  • Er skola kommer att få tillgång till vår nätverksgrupp på Facebook, där ni kan utbyta erfarenheter med andra skolor som deltar i projektet. Där deltar även Andreas Andersson (MA/NO-lärare på Axonaskolan, eldsjäl och inspiratör från @odlaiskola) med löpande inspiration och stöd.

  • Trädgårdstidningen Hemträdgården - 6 nummer per år.

  • Medlemskap i Riksförbundet Svensk Trädgård ger även medlemsförmåner som rabatter hos olika trädgårdsföretag.

  • Dessutom finns möjlighet till ytterligare hjälp att starta upp odlingarna tillsammans med era elever. I våra lokalföreningar runt om i Sverige finns gedigna odlingskunskaper. Vi förmedlar kontaktuppgifter till närliggande trädgårdsförening, som ni kan kontakta och föreslå samarbete i ert odlingsprojekt. Alla skolors och lokalföreningars förutsättningar och engagemang ser olika ut, men som organisation uppmanar vi alla våra lokalföreningar till att agera kunskapsbärare och vara behjälpliga i sitt närområde.

  • Projektet växer för vart år och utvecklas kontinuerligt med nya filmer, material, tjänster och medlemsförmåner. Berätta gärna om era erfarenheter och önskemål, så att vi kan fortsätta att utveckla projektet för att passa er skola.

Klicka på länken här för att er skola/förskola ska bli medlem i Odla unga odlare! Fyll i formuläret, så behandlar vi er ansökan och skickar en bekräftelse. Välkomstpaketet skickas direkt till skolan.

Vill ni på din skola eller förskola veta mer om projektet Odla unga odlare, går det bra att maila oss på [email protected] eller ringa vår medlemsservice på måndag-torsdag kl. 09-12, telefonnummer 08-792 13 15.

Medlemskap för skola och förskola kostar 420 kr första året och därefter lokalföreningens pris (varierar beroende på förening). I medlemskapet hos Riksförbundet Svensk Trädgård ingår medlemskap i en lokal trädgårdsförening.

Vanliga frågor och svar bland medlemmar i Odla unga odlare:

Odla unga odlare går att applicera på både förskoleklasser och ända upp till högstadiet. Man anpassar pedagogiken efter kursplanen, men odlingen är densamma. Den anpassas efter förutsättningarna för plats och tid för skötsel.

Äldre barn kan vilja ha mer utmanande grödor och ökat ansvar för odlingen. Kanske även ha del i utformandet av skolträdgården och planeringen av t ex rabatter, val av grönsaker och blommor. Ju mer delaktiga de får vara i skapande processen, desto mer engagerade blir de i projektet.

Ju mer projektet växer och utvecklas, kommer det att komma fler specifika övningar och råd utifrån olika barns åldrar. 

Anslut din skola till Odla unga odlare och sätt igång! Allt börjar med ett frö och utvecklas därifrån i er takt.

Projektet är till för att stimulera och lära sig utifrån odling. Tanken är att odlingen ska kunna vävas in i den ordinarie undervisningen genom att göra praktiska pedagogiska övningar genom odlingen. Det kan vara matematik, historia, geografi, biologi, fysik, kemi, slöjd, hemkunskap, t o m språk kan tränas. Det fina med odlande är att man får en praktisk koppling till det teoretiska, och man får det under prestigelösa förhållanden som dessutom främjar hälsan och samarbeten. 

Går er skola med i vårt projekt, finns inga krav på prestation eller mål att uppfylla. Ni tar del av allt material - filmer, inspiration, rabatter mm, efter era egna förutsättningar och när det passar er. Det kan börja med ett litet odlingsprojekt inne eller ute, en pallkrage eller några krukor. Ni bestämmer själva om odlingen ska utökas och i vilken takt. Det finns många olika övningar inom projektet och man väljer själv vad man vill testa.

En del är rädda för skötsel och att det ska ta tid från den vanliga undervisningen. Vi ger er tips om hur ni kan förhålla er till detta och hitta lösningar, t ex hur man löser bevattningen under sommarlovet. Vår erfarenhet är även att odling engagerar barnen, så att det blir ringar på vattnet och man ofta får med sig föräldrar och anhöriga. Ibland väcks ett intresse och engagemang hos grannar och i samhället, så att fler vill hjälpa till och bidra till barnens skolträdgård. Man vet aldrig vad ett litet frö i jorden kan växa till!

Anslut din skola till Odla unga odlare här!

Inloggningen till allt kunskapsmaterial hittar du i ditt senaste nyhetsbrev. Du kan även få hjälp av vår medlemsservice - maila [email protected] eller ring vår medlemsservice under telefontid måndag-torsdag 09-12, telefonnummer 08-792 13 15.

Kontakta vår medlemsservice via mail [email protected] eller ring 08-792 13 15 under telefontid måndag-torsdag 09-12, så ser vi vad som felar och hjälper dig komma in.

Att utbyta erfarenheter mellan skolor och olika odlingsprojekt är en mycket värdefull medlemsförmån. Det är tillsammans som vi blir starka och utvecklas!

Vi skickar dig inbjudan till den slutna facebookgruppen i ditt välkomstmail. Om du missat det går det bra att kontakta vår medlemsservice, så skickar vi ett nytt mail. (Kolla gärna din skräpkorg först, så mailet inte fastnat i spamfiltret.) Maila [email protected] eller ring vår medlemsservice under telefontid måndag-torsdag 09-12, telefonnummer 08-792 13 15.

Det går bra att få en e-faktura. Då ska du ange det i ansökan och även ange organisationsnumret för fakturamottagaren. Om du redan är medlem kontaktar du Medlemsservice så hjälper vi till. 

Ibland fastnar mail i spamfiltret, kolla gärna din skräpkorg först. Kontakta annars vår medlemsservice, så att vi rättar till felet och lägger till er i utskickslistan. Maila [email protected] eller ring vår medlemsserviceunder telefontid måndag-torsdag 09-12, telefonnummer 08-792 13 15.

Alla nyhetsbrev bakåt i tiden går att läsa i efterhand när du loggar in på medlemssidorna.

Kontakta vår medlemsservice för att få hjälp med tidningen Hemträdgården. Maila oss på [email protected] eller ring 08-792 13 15 under telefontid måndag-torsdag 09-12.

När du blivit skolmedlem får du inloggning till medlemssidorna, där alla filmer, föredrag och annat medlemsmaterial finns. Där hittar du även rabattkoder och hur du hittar till vår projektgrupp för utbyte av erfarenheter.

Ett medlemskap i Odla unga odlare är löpande. Vi fakturerar kommande års medlemskap i början av året, och ni kan fram till den 31 oktober innevarande år säga upp ert medlemskap. Då utgår ingen faktura för kommande år.

Ni kan när som helst under året säga upp ert medlemskap i Riksförbundet Svensk Trädgård, gärna innan den 31 oktober innevarande år.

Ange gärna varför ni inte längre vill delta i projektet och om det är något som vi kan förbättra. Medlemskapet sägs upp genom att kontakta vår medlemsservice - maila [email protected] eller ring 08-792 13 15 under telefontid måndag-torsdag 09-12.

Det går bra att pausa medlemskapet och hoppa på ett senare år, om det passar bättre utifrån tidsmässiga resurser eller annat. Kontakta oss för att få hjälp och pepp att komma igång igen.

Vill ni på din skola eller förskola veta mer om projektet Odla unga odlare, går det bra att maila oss på [email protected] eller ring vår medlemsservice under telefontid måndag-torsdag 09-12, telefonnummer 08-792 13 15.

Medlemsförmåner i Odla unga odlare

Tidigare har vi erbjudit ett startkit till alla nya skolmedlemmar. Tillsammans med vår samarbetspart Nelson Garden ser vi nu över detta för att hitta ett hållbart och klimatsmart sätt att se till att ni i skolorna snabbt kommer i gång med ert odlande.
Mer information kommer att komma inom kort, så håll utkik.

Alla skolprojekt har olika förutsättningar och testar olika typer av odlingar, grönsaker och hur de knyter odlingen till pedagogiken. Därför är det ovärderligt att utbyta erfarenheter och även inspirera varandra inom projektet. Ni kommer som skolmedlem att välkomnas in i vår slutna Facebookgrupp, där ni kan nätverka med de andra skolmedlemmarna anslutna till projektet. 

Andreas Andersson, styrelsemedlem i RST (MA/NO-lärare på Axonaskolan, eldsjäl och inspiratör från @odlaiskola), deltar löpande i gruppen med inspiration och stöd.

Samtliga filmer hittar du på medlemssidorna. Man måste logga in för att ta del av innehållet på dessa sidor. Inloggningen hittar du i ditt senaste nyhetsbrev. Du kan även få hjälp av vår medlemsservice - maila [email protected] eller ring 08-792 13 19 under telefontid måndag-torsdag 09-12.

Se filmexempel på Youtube >>
Samlad pdf med exempel på filmmaterial som ingår >>

För varje år växer projektet och antalet skolmedlemmar, och med det utökas även medlemsförmånerna, med fler filmer och föredrag. Berätta gärna för oss om det är någon film eller tips ni skulle vilja se framöver.

Andreas Andersson, eldsjälen bakom filmerna i projektet Odla unga odlare, samt ledamot i Riksförbundets Svensk Trädgårds styrelse, arbetar till vardags som MA/NO lärare på Axonaskolan. Där har han även tagit initiativet till att starta en stor skolträdgård för odling i undervisningen.

För att se filmen måste man logga in på medlemssidorna.

Cirka 8-10 gånger per år skickar vi ut nyhetsbrev (e-post), speciellt för pedagogisk personal. I dessa finns såväl förslag på kopplingar till läroplaner och beskrivningar på odlingsrelaterade projekt att genomföra tillsammans med eleverna, men också rent odlingstekniska råd. 

Som skolmedlem kan du ta del alla tidigare utskick, när du loggar in på medlemssidorna.

Självklart får er skola även Riksförbundet Svensk Trädgårds innehållsrika medlemstidning - Hemträdgården. Den ges ut 6 gånger om året. 

Har ni idéer om samarbeten, så kontakta er närmaste förening. Alla föreningar och skolor har olika förutsättningar och ambitioner, men vi på RST uppmuntrar våra lokalföreningar till att stödja skol- och barnprojekt. Det är ett ovärderligt arbete att överföra trädgårdskultur till nästa generation odlare. Lokalföreningar kan även få nya medlemmar genom barnens föräldrar. 

Vi tipsar er om närmaste lokalförening i välkomstmailet, men ni kan även hitta lokalföreningarna här.

Er skola erhåller även samma förmåner och rabatter som våra övriga medlemmar, för inköp till erat skolprojekt. Du hittar dessa på sidan medlemsförmåner respektive medlemsrabatter, och det är samma inloggning som du har till Odla unga odlares medlemssidor.

Mer bra kunskapsmaterial för våra skolmedlemmar:

Har ni frågor om växter, odling eller skadedjur och växtsjukdomar går det bra att höra av sig till våra rådgivare. De besvarar frågor per mail eller telefon. Kontaktuppgifter och telefontider hittar du på rådgivningssidan.

Riksförbundet Svensk Trädgård är en del av samverkan i FOR, Fritidsodlingens riksorganisation. Här kan du hitta massor av bra publicerade svar från våra trädgårdsrådgivare. På hemsidan finns även bra artiklar och information om ekologisk odling.

Direktlänk till frågor och svar på for.se.

Vi har en hel avdelning där vi samlar de bästa råden om hur man odlar miljö- och klimatvänligt. Detta är något som vi kommer att satsa extra mycket på att utveckla framöver. Ni kan bland annat se filmer från vårt senaste projekt Tusen droppar - ett samarbete med Gunnel Carlson och Va Syd. 

Direktlänk till Hållbar trädgård.

Ladda ner vårt faktablad om Barn och trädgård här.

Här kan du ladda ner vårt faktablad om Ekologisk odling

Medlemsförmåner och rabatter för skolmedlemmar

Välkommen att gå med i vår Facebookgrupp, där ni kan nätverka med andra medlemsskolor/förskolor och utbyta erfarenheter. Facebookgruppen heter: Odla unga odlare - nätverk för medlemmar.

Har ni idéer om samarbeten, så kontakta er närmaste förening. Alla föreningar och skolor har olika förutsättningar och ambitioner, men vi på RST uppmuntrar våra lokalföreningar till att stödja skol- och barnprojekt. Det är ett ovärderligt arbete att överföra trädgårdskultur till nästa generation odlare. Lokalföreningar kan även få nya medlemmar genom barnens föräldrar. 

Vi tipsar er om närmaste lokalförening i välkomstmailet, och ni kan även hitta lokalföreningarna här.

Er skola erhåller även samma rabatter som våra övriga medlemmar, för inköp till erat skolprojekt. Dessa rabatter hittar ni på medlemssidorna. Inloggningen är densamma som här.

Självklart får er skola även Riksförbundet Svensk Trädgårds innehållsrika medlemstidning - Hemträdgården. Den ges ut 6 gånger om året. 

Den kan ni även läsa digitalt här. Då krävs samma inloggning som för medlemssidorna här. 

Samtliga filmer hittar du här på medlemssidorna. Man måste logga in för att ta del av innehållet på dessa sidor och det är samma inloggning som till avdelningen. Du kan även få hjälp av vår medlemsservice - maila [email protected] eller ring 08-792 13 19 under telefontid måndag-torsdag 09-12.

En del filmer hittar du även via vår Youtube-kanal.

Andreas Andersson, eldsjälen bakom filmerna i projektet Odla unga odlare, samt ledamot i Riksförbundets Svensk Trädgårds styrelse, arbetar till vardags som MA/NO lärare på Axonaskolan. Där har han även tagit initiativet till att starta en stor skolträdgård för odling i undervisningen.

Titta på hans föredrag om hur ett år i skolträdgården kan se ut. Filmen är ca 55 min lång.