Vad göra mot buxbomsmott?

Buxbom ätna av buxbomsmottets larver

Buxbom skadad av buxbomsmottets larver. Foto Lena Laurin

Larv av buxbomsmott

Larv av buxbomsmott. Foto Klas Ek

Fråga

Jag har plockat buxbomsmott i fyra års tid på mina 100 buskar och orkar snart inte längre. Numera klipper jag ner dem på våren för att tidigt kunna komma åt dem. Men ger snart upp! Finns det inget medel man kan använda och hur ser deras livscykel egentligen ut? Jag bor i södra Sverige.

Svar

Buxbomsmott, Cydalima perspectalis, är en relativt ny skadegörare i landet och dina plantor har tidigt drabbats. Mottets larver förfular och kan till och med kaläta buskar när de äter av bladen, så det gäller att försöka begränsa dem om buxbomen ska fortsätta pryda trädgården, men förstår att du håller på och ger upp. Det gäller att aktivt hålla koll som du gör och bekämpa mottets olika stadier mer eller mindre året runt.

Det finns inga kemiska medel att tillgå men biologisk bekämpning, och då främst i form av bakterier som angriper larverna. Övervintrande larverna börjar äta tidigt på säsongen och kan innan de förpuppar sig, och även vid nästa omgång larver senare på säsongen, bekämpas med bakterien Bacillus thuringiensis. Den säljs som preparat vid namn Turex och/eller Larvskydd. Larverna måste få preparatet på sig eller i sig via bladen de äter. Även nematoden Steinernema carpocapsae, preparat Nemalarv, kan testas men nematoder är torkkänsliga och effekten mer osäker, men behandla i så fall i fuktig väderlek. 

Efter att larverna förpuppat sig utvecklas de flygande mottfjärilarna. De kan man locka till sig med gula klisterskivor men här fastnar även andra flygande insekter. Det finns även fällor med feromoner som specifikt lockar till sig motthanarna och kan då i viss mån förhindra parning. Men fällorna används främst för att se om det finns fjärilar av buxbomsmott i omlopp. Efter parning lägger honorna ägg och nya larver utvecklas så småningom.  De genomskinliga, runda äggen sätts tillsammans på undersidan av bladen. Utvecklingscykeln är anpassad till den miljö mottet befinner sig i men det kan bli två generationer per år.

Motten övervintrar vanligen som larv i själva busken och söker sig in i busken. Håll utkik efter blad som bildar som kluster, där kan larver finnas som man då kan oskadliggöra under hösten.  Att lära känna igen såväl buxbomsmottets ägg, larver och puppor gör att kontinuerlig bortplockning blir effektivare! Sök på mottets vetenskapliga namn, Cydalima perspectalis, för fler bilder på dess olika stadier samt läs artikel om buxbomsmottet i Hemträdgården nr 3/2022 för mer information om fjärilen.  

Besvarad av Lise-Lotte Björkman 2025

Länk till frågan

Buxbomsmott som fjäril

Kluster efter övervintrande buxbomsmott i mars. Foto Lena Laurin

Kluster efter övervintrande buxbomsmott

Fångad fjäril. Foto Lena Laurin