Fick du fikon? Ja, massor!
När Claes och jag fyllde 40 år ( ja, vi är födda samma år och jo, det är ett tag sedan) fick vi ett Bornholmsfikonträd i gemensam present av vänner.
Det stod i kruka och fick göra så under några år och växte väl till sig.
Så småningom hittade det sin plats i rabatten vid det som då var garage. Västerläge mot varm vägg. Perfekt tydligen för då började ge lite skörd.
Då och då kunde vi njuta solvarma fikon men det hände oxå att det frös ner helt och hållet och fick börja om från grunden igen.
2010 blev garaget ett orangeri och det göts en trappa in dit. Fikonet fick lite rötter i betongen. Sedan dess har vi fått fina skördar!?
I år är det ett väldigt gott fikonår hos oss och för första gången har jag kokat fikonmarmelad. Hittade Leilas recept på nätet men gjorde lite justeringar.
Så här är det:
Fikonmarmelad
1, 5 l färska fikon = ca 18 st
2 dl strösocker
1 st färsk vaniljstång
2 msk vatten
0,5 st röd chili (spansk peppar)
1-2 msk rom
Gör så här:
Tvätta och tärna fikon med skal.
Dela och skrapa ur vaniljstången.
Lägg fikon, vaniljstång med frön, strösocker och vatten i en kastrull.
Låt puttra i cirka 15 minuter, tillsätt en halverad chili med kärnorna kvar och sjud i ytterligare 15 minuter tills frukten är mjuk och marmeladar ihop sig.
Tillsätt rom när den kokat färdigt.
Plocka ur chilin.
Låt marmeladen svalna något och häll sedan upp den på burk.
Det kan nog bli ändå lite godare med en skvätt citron eller apelsin i. Får testa det nästa gång.
Har du inte egna fikon finns det kanske på torget? Eller hos grannen….