En magisk plats i skogen
En bit in i den halländska skogen, två mil öster om Halmstad och just utanför det lilla samhället Simlångsdalen ligger en skatt. En magisk grön pärla. Den heter Vargaslätten. En överjordiskt vacker plats som i över hundra år vuxit fram i skogen.
Från början fanns bara skogen här. Men 1917 kom arkitekten Sigfrid Ericson och hans fru Ruth hit och tog över platsen. Grävde ur, ledde in myrarnas vatten via fall och bäck in i sänkan, planterade rododendron och azaleor och byggde vackra timrade hus, murar, pergolor och en nedsänkt köksträdgård.
För att de kunde, ville och förmodligen föll för platsens skönhet.
I mitten av 1950-talet tog familjen Westerberg över och med hjälp av trädgårdsmästaren Nils-Olov Nilsson fortsatte de att utveckla trädgården, parken och skogen till något helt enastående.
Sedan 2013 är det entreprenören och Simlångsdalssonen Göran Johansson som äger Vargaslätten. Och i år, i sommar, kommer det att hända saker här. Från att ha varit en nästan hemlig och lite sluten värld ska det nu öppnas upp. Fast varsamt – i alla fall när det gäller trädgårdsdelen. Magin får inte försvinna och den sköra naturen inte trampas ned.
Men i sommar invigs ett museum till Sigfrid Ericsons ära. Det är Göran Johansson som samlat på sig av Sigrid Ericsons sinnrika ritningar och konstruktioner, det ska oxå bli publika kvällar och guidade visningar av Vargaslätten.
Och. Så roligt för alla trädgårdsvänner i södern: Gerben kommer till Vargaslätten!
Om tre veckor lämnar Gerben Tjeerdsma Råda säteri och flyttar till Vargaslätten. Lass på lass med uppemot 20 000 krukor har redan åkt hit och nu kommer snart Gerben och hans familj efter för att bo här. Och ha plantskolan på platsen. Dessutom ska Gerben se till så att Vargaslätten förblir en vacker och lite hemlighetsfull plats. Men med lite mer omvårdnad och omsorg. Här kan lökängen få nytt liv och plantor få fröså sig i kanten av den lilla sjön. Köksträdgården ska leverera igen!
Jag fick förmånen att besöka Vargaslätten med Gröna rum ( Gud vad mycket jag fick se och vara med om tack vare det programmet!) för sisådär 15 år sedan. Då guidade av Nils-Olov Nilsson och Kenneth Lorentzon på plats. Det är sig ganska likt ändå. Lite mindre sikt i den japanska delen och lite grönare, men magin är kvar. Liksom skunkkallan som spridit sig ut i naturen. Den ska han oxå ta hand om Gerben. Det blir kanske den svåraste utmaningen…
Till våren blommar rododendron och azaleor igen här, lika vackert som förr. Och Sverige har fått ännu en trädgård att visa upp, lika stor som Norrvikens trädgårdar och Sofiero. Och med minst lika spännande historia och innehåll.