En riktig godsak
Tidigare år har jag varit för snål.
När kronärtskockorna mognat har jag låtit dem stå, låtit dem gå i blom och överlåtit läckerheterna till humlor och bin.
De älskar de lila fluffiga blommorna.
Men i år lyckades dottern Lisa övertala mig att skära av de tre första mogna skockorna.
Sorten jag har heter ’Herrgårds’. En gammal sort som var vanlig i i odling förr och som övervintrar i södra Sverige.
Min planta är nog 6-7 år nu och har blivit rejält förgrenad.
I år har jag elva skockor på g och häromdagen skar jag av tre och lade i en stor kastrull med mycket vatten.
Efter tjugo minuter kändes botten mjuk och färgen skiftade från silvergrå till blåbrun.
Skockan äter man gärna med vinägrettsås, lite citron eller smält smör och flingsalt. Så himla gott!
Bladen först, ett och ett.
Doppa och bara dra längs kanten med tänderna. Och sedan, när bladen är slut så skär man bort den trådiga delen, skär loss bottnen och bara festar loss.
Nu väntar vi bara på att resten ska växa till sig.
Kanske humlorna kan få en …