Beredskapsveckan och Äpplets dag
Under vecka 39, den 23–29 september, pågår Beredskapsveckan, en nationell temavecka och kommunikationsinsats för att stärka Sveriges krisberedskap och totalförsvar. Äpplets dag – den 25 september är en del av Beredskapsveckan och ett perfekt tillfälle att reflektera över hur vi kan ta vara på naturens resurser och skapa lager för framtida behov. Skörden från trädgården, skogen eller närområdet kan vara en viktig resurs i en krissituation.
Som en del av den civila hemberedskapen är det viktigt att ha extra mat hemma som ger tillräckligt med energi i händelse av en kris. Att välja varor som kan ätas utan tillagning och som kan förvaras i rumstemperatur är viktigt. Vi vill speciellt lyfta det svenska äpplet men även annat hemodlat av frukt och grönt. Det kan komma sig värdefullt att ha såväl äpplen som annat matnyttigt redo i krislådan. Speciellt sådant som går att lagra för en längre tid.
Ta tillvara på din skörd
Ta tillvara på det du skördar från den egna trädgården. Sylta, safta, torka, mosa eller baka något gott. Fyll på i ditt skafferi men även i din krislåda. Fyll på med energivande matvaror som håller länge. Nedan finner du mer information om hur du kan förbereda dig, ta vara på din skörd och skapa en god hemberedskap.
- Ta vara på frukten
- Odla grönsaker
- Fleråriga grönsaker
- Förvara och lagra skörden
- Låt dig inspireras av självhushållare
- Självförsörjning
Värna om det du har
Värna om det du redan har. Ta hand om och sköt om ditt fruktträd. Det är belönande att anlita bra fruktträdsbeskärare för att maximera din skörd. Här hittar du certifierade fruktträdsbeskärare.
Plantera för framtiden
Planera och plantera ett fruktträd för framtida beredskapstider. Det kan ta några år innan trädet ger riklig skörd men det är det värt, både för dig och kommande generationer. Läs mer om plantering av fruktträd.
Mer om äpplen
Äpplets dag 25 september Den 25 september 2016 inföll Äpplets Dag för första gången i Sverige. Riksförbundet Svensk Trädgård initierade Äpplets Dag med inspirationen från England, där Apple Day firas sedan 1990. Huvudsyftet med dagen är att öka intresset för och kunskapen om svenska äpplen och skötseln av fruktträd. Läs mer om Äpplets dag.
Evenemang Många olika evenemang och aktiviteter med äppeltema runt om i hela landet under hösten hittar du i evenemangkalendern.
Mer kunskap
Faktablad nr.9 Odla Frukt
Faktablad nr.10 Skadegörare på fruktträd
Faktablad nr.35 Beskärning av fruktträd
'Konsten att sköta ett äppleträd', av Görel Kristina Näslund
'Beskärningsboken', av Vollbrecht mfl.
I en s k pomologi kan du läsa om en massa äpplesorter. Den senaste utgivna heter 'Svenska äpplen', av G K Näslund och I A Sandeberg, Kärnhusets förlag.
Sveriges Pomologiska Sällskap swepom.se ger mycket kunskap.
Minska fruktsvinnet Massor med frukt slängs eller ruttnar bort i våra trädgårdar. Helt i onödan. Äkta vara har skapat en fruktförmedling för att överskottet ska kunna komma andra till nytta. Har du inte egen frukt, eller har du en massa frukt som blivit över gå in och ta del av eller förmedla via fruktförmedlingen hos Äkta Vara.