'Spartan' är en äppelsort med låg proteinhalt av Mal d 1, och därför kan testas av personer med mer eller mindre äppelallergi.

'Spartan' är en äppelsort med låg proteinhalt av Mal d 1, och därför kan testas av personer med mer eller mindre äppelallergi. Foto: Karina Brozinic/Grobar

Äpplen för allergiker – finns det?

Man kan vara mer eller mindre allergisk mot äpplen. Flera äppelsorter innehåller färre allergener – här har vi listat dem. Lite fler fakta kan vara bra att känna till, som när äpplet är plockat eller hur det är lagrat.

Olika typer av äppelallergi

Frågan om det finns äpplen för allergiker är komplex, då det finns olika typer av äppelallergier. Den vanligaste förekommande typen av äppelallergi bland nordbor är de som även är allergiska mot björkpollen (korsallergi). Det beror på att proteinet Mal d 1 i äpplen påminner om proteinet Bet v 1 som finns i björkpollen. Symptomen kan variera, från den mildaste grad som är klåda och svullnad i mun och svalg, till kraftigare reaktioner. Sen finns det de som är allergiska mot äpplen utan att vara allergiska mot björkpollen. De reagerar på ett annat protein, och får oftare svårare symptom.

Några sorter som är bättre för allergiker är 'Maglemer', 'Cox Pomona', 'Filippa', 'Mio och 'Belle de Boskoop' (de två sista sorterna syns på nedre hyllan), är dessutom bra vinteräpplen.

Några sorter som är bättre för allergiker är 'Maglemer', 'Cox Pomona', 'Filippa', 'Mio och 'Belle de Boskoop' (de två sista sorterna syns på nedre hyllan), är dessutom bra vinteräpplen. Foto: Karina Brozinic/Grobar

Äpplen för allergiker eller äppelsorter med färre allergener

Balsgård vid Sveriges Lantbruksuniversitet, har man gjort studier på förhållandet äpplen och allergier. Halten av proteinet Mal d 1 har uppmätts i drygt hundra. Äppelsorter med låg proteinhalt är:

  • Algot
  • Belle de Boskoop
  • Cox Pomona
  • Discovery
  • Filippa
  • Fredrik
  • Gloster
  • Jamba
  • Höstdessert
  • Katja
  • Lobo
  • Maglemer
  • Mio
  • Mutsu
  • Risäter
  • Spartan
  • Stenbock
  • Särsö
  • Transparente Blanche

Andra faktorer som påverkar om äpplen går att ätas av allergiker

Även om halterna är lägre i ovan nämnda äppelsorter, så kan dessa mer eller mindre även påverkas av faktorer som var och hur de odlas, hur de skördas, när de skördas, samt hur länge och hur de lagras. Generellt gäller att det är lägre halter allergener:

  • om äpplet är ekologiskt odlat
  • om äpplet plockas direkt när det nått full mognad
  • ju färskare äpplet är (ju längre äpplena lagras, desto högre halter)
  • om äpplet tillagas (proteinet är värmekänsligt)
  • om äpplet pastöriserats (vilket man gör när man tillverkar jos)
  • om äpplet skalas (fler allergener närmast skalet)

Tips: Lägg ett äpple i mikrovågsugnen. Kör på full effekt 15-30 sekunder, då förstörs proteinet och de flesta kan äta äpplet så fort det svalnat.

Ett äpple om dagen håller doktorn borta - fungerar sådär om man är allergisk.

Odla egna äppelsorter för allergiker. Då kan du även styra faktorer som påverkar allergin ytterligare. Här är sorten 'Mutsu'.

Odla egna äppelsorter för allergiker. Då kan du även styra faktorer som påverkar allergin ytterligare. Här är sorten 'Mutsu'. Foto: Karina Brozinic/Grobar

Odla dina egna äpplen

Då ytterligare faktorer som stress ökar halten av Mal d 1, kan det vara bra att känna till att stress hos äpplen orsakas av sjukdomar, stötskador, insektsangrepp mm. Med andra ord sånt som är svårt att kontrollera med köpeäpplen. Bästa kontrollen har man om man odlar och skördar själv. Och dessutom finns inte alla äppelsorter att köpa i handeln, då flera inte är så lönsamma att odla kommersiellt.

OBS! Då allergier är individuella bör man först höra med sin läkare om man har svåra symptom, innan man testar några av tipsen ovan.