Flädersaft
På vårt fritidshem brinner vi verkligen för att ta vara på det naturen ger. I några artiklar kommer jag därför att ge er tips på vad man kan använda i naturen även om det inte är säsong just nu. Det går ju bra att drömma sig både framåt och bakåt och plocka fram tipset när det passar.
Vi har turen att ha en jättestor fläderbuske på vår skolgård. Det är enkelt, gott och roligt att göra egen flädersaft. Du behöver inte några speciella verktyg, saftmaja eller saftsil.
Du behöver:
Ingredienser:
- 25-30 blomklasar av fläderblommor
- 2 stora eller 3 små citroner
- 1,5 liter vatten
- 1,5 liter strösocker
- 1 msk citronsyra
Verktyg:
- En stor bunke
- En gryta
- Ett tygstycke och ett durkslag om du inte har en saftsil
- Glasflaskor

Så här gör du steg för steg:
Plocka blommor
Skölj blomklasarna i ljummet vatten och låt dem rinna av något.
Ta bort grova skaft annars kan saften bli lite besk.
Skölj citronerna och skär dem i skivor.
Varva citroner och blomklasar i en bunke.
Koka upp vattnet och rör ner socker. Rör så att sockret löser sig.
Blanda ner citronsyran i sockervattnet.
Häll den heta sockerlagen över blommorna och citronerna.
Låt stå i rumstemperatur tills det svalnat.
Täck bunken och låt den stå i kylen i 2-3 dygn.
Sila upp saften med hjälp av tygstycket och durkslaget.
Häll upp på flaskor och förvara kallt.
Späd med vatten vid servering.
Stöd Unga Odlare - skänk en gåva!