Ett alldeles utmärkt sätt att odla med barn på är att odla hydroponiskt. Det är lätt att förstå vad växterna behöver för att växa. Och har man inga barn att odla med kan man naturligtvis odla på samma sätt själv och få egenodlade grönsaker även under vinterhalvåret.
Att odla utan jord och endast i vatten kallas hydroponisk odling. De senaste åren har tekniken blivit mer tillgänglig för oss hobbyodlare. Tidigare var det mest entusiastiska hemmafixare som byggde egna system och kommersiella odlare som odlade på detta vis. Faktum är att många grönsaker du hittar i livsmedelsbutiken är odlade hydroponiskt. På skolan odlar vi hydroponiskt sedan flera år och ser det som ett bra komplement till våra vanliga odlingar och ett utmärkt sätt att odla egna bladgrönsaker även under vinterhalvåret.
För några års sedan var hydroponiska odlingar ofta hemmabyggen. Detta droppsystem av PET-flaskor byggdes på Axonaskolan.
Substrat och näring
Vid hydroponi använder man inte jord, utan mindre mängder av något substrat som plantan kan sitta fast i. Substratet ska vara neutralt och inte släppa ifrån sig sådant som tussar, som kan fastna i t ex pumpar. Lecakulor, mineralull, pimpsten och kokos är vanliga substrat och har alla sina olika fördelar. En egenskap som blivit viktig för mig är att materialet ska vara nedbrytbart. Detta eftersom jag komposterar avfallet. Jag vill absolut inte hitta en massa opåverkade delar i min kompost. I vattnet tillsätter man näringslösning. Lättast är att använda mineraliska gödningar. Detta eftersom organiska gödselmedel ställer högre krav på systemen, eftersom de förbrukar mycket syre i vattnet och på så sätt bl a kan skapa syrebrist. Det finns passiva och aktiva system. I passiva system står oftast inte hela roten i vattnet, utan den hänger delvis fritt i luften. Detta gör att rötterna kan få syre och inte drunknar. I aktiva system kan hela roten stå i vatten, eftersom vattnet syresätts regelbundet med t ex en luftpump. Det finns även system där vattnet kontinuerligt cirkuleras eller rör sig i ebb och flod-cykler. Somliga grödor kan vara mer eller mindre lämpliga för de olika systemen. Starkt rotbildande växter är mindre lämpliga för cirkulerade system, då de lätt kan orsaka stopp.
Eleverna tycker om att experimentera med olika grönsaker i de hydroponiska odlingarna. Bäst fungerar bladgrönsaker, men gurka fungerar också, om den får mycket plats och vatten.
Snabbt att komma igång
Med ett färdigt kit som t ex Nelson Gardens Harvy kan du vara igång och odla hydroponisk på fem minuter! I lådan finns allt du behöver. Nyligen kom Harvy ut även som en mindre låda med plats för tre växter. Denna låda är liten och smidig och får plats även på en liten fönsterbräda.
Detta var en liten introduktion till hydroponi. Vill du läsa mer om hydroponisk odling rekommenderar jag www.hemmaodlat.se eller i Niklas Hjelms bok Hydroponisk odling – Köksträdgård utan jord, utgiven på Norstedts förlag. Boken kom ut 2019 och är den första svenska boken om hydroponi.
Koriander är en av de grönsaker som är mest lönsam att odla. Detta beror både på den enorma tillväxten och det höga priset under vintern.
Jag måste ändå avsluta med att utfärda två varningar. Sätt inte för många basilikaplantor. Basilika och koriander är exempel på grönsaker som lämpar sig extremt bra för hydroponi. Vi hade sex plantor hemma i höstas och drunknade nästan i basilika! Ett angenämt problem med andra ord. Den andra varningen gäller för hydroponi över huvud taget, det är väldigt beroendeframkallande. Ett roligt och mycket tillfredsställande sätt att odla på. Du kan odla året om och kan få fantastisk tillväxt då du kan förse växten med optimal mängd näring, vatten och ljus.
Ett tips: Tänk på att ljus är en mycket viktig faktor för bra tillväxt. Det är därför en bra investering att köpa en smidig och bra ljuskälla att ha ovanför din hydroponiska odlingslåda.
Under namnet Odla i Skola försöker Andreas Andersson med hjälp av sociala medier inspirera personal på skolor och förskolor att också börja odla. På dessa sidor kan även du komma i kontakt med honom om du har frågor eller vill dela med dig av dina tankar kring odling med barn. Gå in på youtube.com och sök på Odla i skola.