Skärmavbild 2023 03 02 Kl. 10.32.30

Visa barnen ett annat sätt att föröka växter på än att så. Ta sticklingar och rota dem till nya plantor.

Så här års ligger nog de flestas trädgårdsland i dvala. I stora delar av landet täcker ett snötäcke marken och tjälen är djup. Inte mycket odling sker under vårvintern. Det vill säga, om man inte odlar småblad eller hydroponiskt, som jag beskrivit i tidigare artiklar. De allra tidigaste förodlingarna av t ex starka chilisorter är kanske redan igång. De måste starta tidigt för att få den tid de behöver. Men visst kliar det verkligen i odlarfingrarna så här års? Man vill liksom igång med mer och går där och sneglar på fröpåsarna och bläddrar i katalogerna. När jag känner på detta sätt brukar jag trösta mig med att det alltid går att ta sticklingar. Många tar kanske sticklingar lite senare, men har man bara ett lämpligt utrymme och bra belysning går det faktiskt att göra det året om. Även i min roll som lärare är sticklingar ett kanonbra sätt att odla på. Det ger snabbt resultat och är lätt. Många barn vet inte heller om att det går att föröka på annat sätt än att så. Jättespännande är det att sätta en topp av en lämplig växt i ett glas vatten och se rötterna utvecklas.

Det finns många krukväxter som är lämpliga för sticklingsexperiment. Fetbladsväxter och palettblad är båda tacksamma att jobba med, och finns också tillgängliga i blomsterhandeln i stort sett året om. De bjuder också på helt olika metoder för sticklingstagande. En kvist från palettblad sätter nya rötter på någon vecka om den sätts i vatten. Fetblad å andra sidan ruttnar lätt i vatten. Dessa är bättre att föröka genom att bryta av ett blad och lägga direkt på sandblandad jord. I skolan brukar vi också ta sticklingar på pelargoner. På en förvuxen och gänglig pelargon kan man få ut riktigt många sticklingar. När vi drivit upp dessa och toppat dem några gånger så att de buskat till sig, säljer vi dem för några tior i skolans entré. För pengarna köper vi fika till klassen, eller gör något annat kul. En odlingsaktivitet som är bra och meningsfull på många sätt.

Pelargoner är lätta att föröka med sticklingar.

Saintpaulia i vatten bildar snabbt rötter och kan sedan planteras.

Hitta någon ung att odla med

En växt som jag också ofta använder i skolan är saintpaulia. Den är lätt att föröka och görs så enklast genom s k bladförökning. Det kan dock vara lite svårare att få tag i saintpaulia under vissa delar av året. En orsak till att jag gärna använder saintpaulior är väl också nostalgi.

Min farmor Karin hade nästan bara saintpaulior i sina köksfönster. Anledningen har jag förstått nu som äldre. Det var nog för att de är så tåliga och tacksamma blommor. Farmors köksfönster låg nämligen i rakt nordlig riktning. Farmor uppmuntrade mig att ta sticklingar. Det stod därför nästan alltid någon liten kruka, inklämd mellan farmors fullvuxna blommor, med en stickling på tillväxt. Säkert var detta en av de händelser som legat vilande i mitt minne och som bidragit till det intresse jag har för odling nu som vuxen.

Jag brukar i mina artiklar lyfta fram olika personer i mitt liv som betytt mycket för mig och mitt odlingsintresse. Denna gång är det farmor Karin. Jag vill visa vilken viktig roll man har som odlare i att lära nästa generation. Det krävs att någon finns där och visar, väcker intresse och skapar rätt förutsättningar. Sen är det nog bra om barnet själv får upptäcka resten och experimentera själv. Jag tycker nog att farmor Karin hade en perfekt balans med mig. Precis lagom doser av stöd och frihet att experimentera. Precis som vanligt avslutar jag därför min artikel. Pelargoner är lätta att föröka med sticklingar. kel med att uppmana dig att hitta någon ung människa att odla tillsammans med. Tag lite sticklingar tillsammans och hjälp till att upptäcka en ny värld. Och kanske kan ni precis som jag och mina elever sälja dem och tjäna ihop till en gemensam fika.

 

Under namnet Odla i Skola försöker Andreas Andersson med hjälp av sociala medier inspirera personal på skolor och förskolor att också börja odla. På dessa sidor kan även du komma i kontakt med honom om du har frågor eller vill dela med dig av dina tankar kring odling med barn. Gå in på youtube.com och sök på Odla i skola.