Skärmavbild 2023 03 02 Kl. 10.06.04

Odla bladgrönt och skott

Intressera barn för trädgård genom att förmedla odlingsglädje och odlingskunskap. Att grodda frön tillsammans ger snabbt och lätt egenodlat bladgrönt och egna groddar på tallriken. Micro Leaf, bladgrönt, mikroblad, skott eller microgreens, kärt barn har många namn.

Visst hade du, precis som jag, någon gång i din barndom ärter i en burk med blött läskpapper? Jag tyckte det var så häftigt att se groddarna växa på ärterna som låg klämda mellan glaset och pappret. Eller började du kanske dina odlingar med en tallrik med blöt bomull och krassefrön? I så fall kommer du att känna igen mycket av det jag skriver här.

 

Smörgåskrasse blir snabbt klar att använda.

Bönor och ärter kan skördas flera gånger om man klipper så att ett bladpar lämnas kvar.

Små skott innehåller mer vitaminer

Ärtskott och små bladgrönsaker har kommit tillbaka stort inom odlingen. Numera odlar man inte p. detta sätt för att studera hur fröet gror, eller för att få lite krasse på knäckemackan. Insikten om att små skott innehåller mer vitaminer än fullvuxna grönsaker, gör denna odlingsteknik jätteintressant. Små bladgrönsaker ser dessutom superläckra ut och piffar upp vilken tallrik som helst. Dessutom kan de odlas vid en tidpunkt då annan odling är svår här hos oss. Med en nylansering följer ofta massa nya begrepp och namn. De där skotten du odlade kallas numera inte bara skott. Micro Leaf, bladgrönt, eller microgreens är exempel på nya namn. Naturligtvis har det även kommit många nya produkter. Speciella frön och odlingskärl. Man kan ifrågasätta om de verkligen behövs. Svaret är att det beror på odlaren. I vilken omfattning man vill odla och hur mycket tillsyn man kan ge sina växter. Vissa av de nya fröna är framtagna för att ge större blad och mindre rot, t ex bladrädisan. De säljs i större förpackningar så att fröna ska räcka. Kärlen är också designade för att minska risken för mögel och hålla en jämn fuktighet i jorden. Krasst sett är ändå det enda du egentligen behöver jord, frön och ett kärl att odla i. Du kan i stort sett odla vad som helst som Micro Leaf.

Exempel på sorter som lämpar sig extra väl är: rädisa, rucola, broccoli, grönkål, rödbeta, fänkål, vattenkrasse, mangold, gurkört, basilika och koriander.

De flesta frön ger bladgrönt som man klipper en gång. Exempel på grödor som du kan få flera skördar av är olika bönor och ärter. Lämna kvar ett bladpar och ge lite extra näring så kommer de igen. En annan häftig gröda att prova är vanliga senapsfrön. De växer supersnabbt och ger en smakexplosion då du äter dem.

Både i skolan och hemma

Jag började odla bladgrönt i skolan med mina elever för fyra år sedan. Numera odlar vi ofta även hemma med denna teknik. Det är ett bra sätt att förlänga odlingssäsongen och få den där lilla guldkanten i tillvaron. Mina färska skott på lördagens leverpastejsmörgås är verkligen något jag ser fram emot. Och eftersom det bara tar 7–14 dagar från sådd till skörd kan jag lätt se till att de alltid finns där. Nu är det bara att greppa påsen och börja så. Se om du kan få med dig en yngre odlare också när du gör det. Låt dem få vara med och uppleva det där du gjorde en gång i tiden. Låt dem få se fröet gro och växa på riktigt nära håll. Egenodlat är dessutom oftast mer spännande att prova för barn. Ofta får jag höra från föräldrar:

– Va! Äter han grönkål? Det får vi honom aldrig till hemma!

 

Under namnet Odla i Skola försöker Andreas Andersson med hjälp av sociala medier inspirera personal på skolor och förskolor att också börja odla. På dessa sidor kan även du komma i kontakt med honom om du har frågor eller vill dela med dig av dina tankar kring odling med barn. Gå in på youtube.com och sök på Odla i skola.