Gurka på burk – absolut nödvändigt!
Sommarsaker man måste göra: lägga in gurka!
Någon gång har vi glömt. Och längtat hela vintern efter inlagd gurka. Jag till tartexmackorna och Claes till leverpastejen.
Ett år åkte Lisa och jag desperat till Möllevångstorget i Malmö sent på sommaren för att få tag på några kilon. I fjol när Claes skulle köpa västeråsgurkan på Coop hävdade de att folk inte lägger in gurka längre. What? De hade ynka åtta kilo. Han köpte hälften . Den tog slut snabbt.
I dag var jag och Lisa på Maria Halls vernissage i kryptan i Lunds domkyrka. Hennes starka målningar passade så vackert in till de gamla stenväggarna.
Efteråt en impuls: visst borde det finnas gurka på torget i Lund nu denna heta sommar?
Japp. Fyra kilo åkte med hem. Jag borde köpt åtta så klart!
Men nu ligger de så härligt grönskimrande i sina glasburkar.
Receptet är mammas förstås men ni kan få det här. Extra gott eftersom det finns en lite twist dag 2. Och nej, jag har ingen pepparrot i.
Familjen Perssons gurka, 3 kg
2 grader ( kolla flaskan) Perstorp ättika 24%
2,5 dl vatten
gula senapsfrön
4 kaffekoppar socker
1 kaffekopp salt
Dillkronor
Tvätta gurkorna väl och skär i skivor.
Varva dem med dillkronor och senapsfrön i väl rengjorda glasburkar. Jag diskar dem och låter dem stå i ugn 100 gr en stund.
Blanda en lag på salt, socker, ättika och vatten och häll över gurkorna.
Dag två häll över all lag i stor bunke och blanda i ytterligare 1-2 grader ättika och 1/2 kaffekopp socker. Häll tillbaka lagen i burkarna.
Förmodligen får du några burkar tomma dag två. Gurkan vätskar sig och fyller mindre efter några timmar.
Glad gurksommar önskar Claes och jag!