I himmelen
I dag har jag varit i himmelen. Pionhimlen! Den ligger i kinesiska Luoyang.
Luoyang är en av de kejserliga huvudstäderna i Kina. Det låter ju väldigt vackert men staden går verkligen inte att beskriva som vacker. Här bor 8 miljoner människor, det byggs precis överallt och där det inte byggs är det bilar, människor, mopeder och bråte.
Men pionerna alltså. Jag trodde aldrig jag skulle drabbas av piontrötthet – men efter en hel dag på två olika pionfestivaler så känns jag mig alldeles yr av alla dessa pioner.
Vilken skönhet och vilken mångfald!
Vår lilla grupp från Kinaresor har kommit hit i exakt rätt tid. Trädpionerna, Paeonia suffruticosa, stod precis på toppen av sin blomning idag.
I den första och största trädgården finns över 600 olika sorter – alla färger (utom blå då) och magnifika i storlek.
Trädgårdsmästaren där, Zhang- Shu Liu, har till och med fått äran av att en av hennes pioner har åkt med ut i rymden med en av Kina rymdfarkoster. En himmelsk pion helt enkelt.
Här fanns också en produktionsplantskola där man kunde se hur de experimenterar med att få fram nya hybrider. Stora fält med blommande trädpioner där färg och form varierade otroligt mycket.
Vi fick med oss massor med frö hem, kvalitetsfrön enligt trädgårdsmästaren, så nu vi många som ska odla specialpioner från Luoyang. Kom och kolla när de blommar om fem år…
Andra stoppet var en pionfestival som pågår mitt emot Kinas största buddisttempel. Och där var det mer fest och tjo och tjim. Om det var lugnt och avkopplande och man i lugn och ro kunde beundra samlingarna på den första festivalen var det mer tivoli på den andra, där folk i alla åldrar roade sig bland pionsamlingarna.
Eftersom pionen är Kinas nationalblomma, även officiellt, så förstår man att uppskatta när den blommar. Nu var det trädpionens tid men om någon vecka fortsätter säkert festen när luktpionerna går i blom! Alla älskar dem.
Det är lätt att förstå att européerna blev helt till sig när de kom hit för första gången och beskrev plantor med blommor stora som kålhuvuden och med ett utseende som en ros utan taggar. Pionen tog växtjägarna med storm och den växt som kineserna odlat i över två tusen år kom till oss i Europa första 1789.
En enda nackdel med den här dagen kan jag komma på – man får inte köpa med sig plantor hem till Europa och Sverige. Det får jag leva med. Förresten hade jag ändå inte haft plats för fler….