För att få barn intresserade av trädgård och odling behövs intresserade vuxna som kan förmedla odlingsglädje och odlingskunskap. Andreas Andersson, som är NO-lärare presentera här sin verksamhet på en skola i Skåne, där han odlar med barnen.
Sommarlovet kan vara ett problem vid skolodling. Man är oftast inte på plats för att vattna växterna och rensa ogräs, när det behöver som mest. En metod att lösa detta på, är att förflytta odlingen hem till eleverna.
De senaste åren har vi haft möjlighet att få fröer. Det har varit fröer som gått ut i datum eller av någon annan anledning varit svåra att sälja. Dessa fröer är inte värda mycket för handelsträdgården då de inte är säljbara, men de är ovärderliga för oss. De har inneburit att vi har kunnat skicka med eleverna en eller ett par fröpåsar var, hem. Eleverna har även fått mindre påsar, så att de kan byta fröer med varandra. Det blir ju faktiskt ganska många meter morötter ur en enda påse. Uppdraget vi gett våra elever är att odla en kvadratmeter, och dokumentera detta i text och bild. Odlingen måste inte ske hemma, om man inte har plats. Det kan lika gärna vara hos en granne, släkting eller vän. Det går också bra att odla på balkong eller inomhus i en mindre kruka. I det senare fallet räknar man upp odlingen, så att den motsvarar en kvadratmeter. Dokumentationen av odlingarna har använts på olika sätt i undervisningen. Säkert kan du som privat odlare relatera till detta. Visst har du en gömma med fröer som du köpt på dig, men sedan inte använt. Du skulle med dessa bokstavligt talat så ett frö hos nästa generations odlare.
För två år sedan kom en äldre man fram till mig under en skolavslutning. Han tog min hand och sa:
– Tack Andreas! Tack för odlingsläxan du gett mina barnbarn. Innan träffade jag dem sällan. Nu kommer de hem till mig minst två gånger i veckan och tar hand om sina grönsaker. Jag kan väl säga att jag blev mycket rörd. Odlingen når ibland längre än man förstår, och skapar ringar på vattnet, som man inte kan föreställa sig.
Under namnet Odla i Skola försöker Andreas Andersson med hjälp av sociala medier inspirera personal på skolor och förskolor att också börja odla. På dessa sidor kan även du komma i kontakt med honom om du har frågor eller vill dela med dig av dina tankar kring odling med barn. Gå in på youtube.com och sök på Odla i skola.