Gör eget gödselvatten - vi har analyserat näringsinnehållet i några

Foto: Jonathan Kemper/Unsplash

Självhushållning genom odling

Odling spelar en viktig roll för vår beredskap och är en central del av Riksförbundet Svensk Trädgårds fokus på självförsörjning under 2024 och 2025. I en tid där samhällsstrukturer kan vara sårbara och externa faktorer påverka vår tillgång till grundläggande behov, ger odling oss en unik möjlighet att stärka vår självständighet och säkerställa vår försörjning av livsmedel.

Att odla sin egen mat handlar inte bara om att ha tillgång till färska och näringsrika råvaror, utan är också en investering i vårt samhälles långsiktiga hållbarhet och motståndskraft mot kriser. Genom att lära oss hur vi kan odla effektivt, både individuellt och i samverkan med andra, minskar vi vår sårbarhet. Kunskapen om odling är en nyckel till att hantera eventuella störningar i matförsörjningskedjan och en resurs vi kan dela och förvalta inom våra gemenskaper.

Odling stärker inte bara vår fysiska beredskap utan bidrar också till vår sociala beredskap. Trädgårdsföreningar skapar en plats för kunskapsutbyte och gemensamma aktiviteter som bygger starka sociala nätverk. Dessa nätverk är viktiga i kristider eftersom de ger stöd, samhörighet och möjlighet till kollektivt lärande. När vi odlar tillsammans, inspirerar vi varandra, lär oss av varandras erfarenheter och delar tips om allt från hållbara odlingstekniker till återbruk och resurseffektivitet.

Dessutom har trädgårdsarbete väl dokumenterade hälsofördelar. Den fysiska aktiviteten och kontakten med naturen ger oss en bättre hälsa, och känslan av att ha kontroll över vår matförsörjning bidrar till vårt mentala välbefinnande. När vi är ute i trädgården, får vi både solljus och en kontakt med jordens mikrober som är kända för att stärka vårt immunsystem. Att delta i en trädgårdsförening ger oss inte bara chansen att odla, utan också att bygga en meningsfull gemenskap.

Självförsörjning genom odling är därför mer än bara ett sätt att minska beroendet av externa faktorer; det är ett sätt att bidra till en mer hållbar och resilient framtid. Det ger oss inte bara de fysiska färdigheterna för att odla mat, utan också de sociala verktygen för att arbeta tillsammans för en tryggare och mer sammanhållen värld. Genom att investera i odling som en del av vår beredskap kan vi stärka vår egen och vår gemenskaps förmåga att hantera det oväntade – och samtidigt skapa en rikare, mer meningsfull livsstil.

Bli medlem i Svensk Trädgård och få rådgivning, tillgång till en stor mängd information och stöd för att utveckla dina kunskaper. Ta ditt odlingsintresse till nästa nivå och stärk din hemberedskap genom att odla din egen mat!

Så här kan du förbereda din egen hemberedskap:

  • Plocka och konservera – Ta vara på frukt och grönsaker från trädgården eller skogen. Sylt, saft och torkade örter håller länge.
  • Lär dig konserveringstekniker – Att sylta, safta, torka och frysa in mat är både roligt och praktiskt!
  • Odla smart – Planera inför nästa säsong för att odla det som du och din familj kommer att ha nytta av.
  • Dela med dina grannar – I en krissituation är gemenskap guld värd. Att hjälpa varandra skapar trygghet för alla. Tillsammans blir vi starkare. 
Här nedan hittar du länkar till extra material med spännande fakta om beredskap och självförsörjning via vår onlinetjänst Prenly.

Mer kunskap i våra Faktablad

I våra faktablad har vi samlat grundläggande och viktig kunskap som vi delar med oss av till alla trädgårdsodlare, som vill odla ekologiskt och hållbart.

Faktablad nr.9 Odla Frukt Faktablad nr.24 Från frö till planta
Faktablad nr.25 Forma din trädgård Faktablad nr.3 Kompost

 Här hittar du en lista på alla våra faktablad