41 bilder
Visa alla bilder

Björsäter Björkhult, Åtvidaberg

Adress: Björsäter Björkhult, 597 94 Åtvidaberg

En trädgård i ständig uppbyggnad med fokus på ätbara växter.

Ett gammalt torp med nästan 1,5 hektar mark som sakta har gått från igenväxt med sly, till en inbjudande plats med grönsaksodling, agilityplan där ägarnas hundar tränas, arboretum i sin linda, fruktträdgård och bärodling, och olika blomsterrabatter. Rabatterna är indelade i "torrt och stenigt", "surjordsväxter", "skugga med buskar som vindskydd" och en avdelning med allt från funkia, primula, aklejor, rosor, stormhatt till vita rönnbär och paradisäpplen.

Vi har satsat på mycket bär och frukt, bla mullbär, aronia, amerikanskt blåbär, vinbär, jostabär, krusbär, blåbärstry, havtorn, fläder, hallon, jordgubbar, tranbär, lingon, rönn och häggmispel (som getterna vi lånar av en granne tyvärr älskar att äta hela växten av, både rönn och häggmispel). Vanliga blåbär och ljung har på egen hand flyttat in i surjordsrabatten, medan hjortron tyvärr inte trivdes.

Äppelträden är planterade de senaste10-20 åren, så alla har inte gett frukt än, men det börjar komma. Det finns även några äldre äppelträd som ger en hel del frukt under bra år. Päron finns ett drygt 100 år gammalt träd som ger fantastiska skördar, och ett mer nyplanterat som inte gett frukt än. På önskelistan finns aprikos, persika, vindruvor, och ett fikonträd har just klarat sin första vinter inne på vinden i huset. Krikon finns, och ett plommonträd är planterat men har inte gett frukt ännu.

Odlingarna är uppbyggda och jorden tillverkas av kompost, gödsel från kor och hästar, halm, ensilage, löv, ris och gräsklipp. Allt växtmaterial som går att återanvända återanvänds. Det finns ett tunnelväxthus i plast där det sommartid är fullt med tomatplantor, och familjen drömmer om ett riktigt växthus i vinkel, med en "varm" del som ska vara användbar året runt, och en del som bara används sommartid. 

Arboretum har alltid stått på önskelistan, så nu är olika träd planterade, bla svart och vitt mullbär, bok, näverhägg, pelarasp, lönn, lind, alm, ask, manchuriskt valnötsträd, vanligt valnötsträd, kvitten, korkalm mfl. På tomten finns även gran, tall, björk, ornäsbjörk och många körsbärsträd. Körsbären planterades som virkesträd av tidigare ägare (likt en granplantering), så vi har successivt tagit bort de vi inte vill ha och sparat andra. På önskelistan står alla arter av björk eftersom stället heter Björkhult.

Jag som sköter det mesta slåss mot en kropp som inte alltid vill, så dagsformen avgör vad som blir gjort. Det finns hela tiden idéer som pockar på uppmärksamhet, alla blir inte gjorda, men de som blir verklighet görs alltid med glädje. Många idéer tar flera år att bli klara, andra är genomförda på ett nafs. Måsten undviks. Det som överlever omhuldas, det som dör glöms. Visst har det funnits favoriter som vårdats ömt under åren, men i grunden ska trädgården vara självskötande, åtminstone blomsterdelen.

Det finns en stor uteplats, och flera grupper med utemöbler, så ta gärna med en fikakorg. Vi kommer även att ha loppis, växter till försäljning, och kanske finns det fika att köpa.

 

Landskap
Östergötland

Vägbeskrivning:
https://www.hitta.se/kartan/pl/Bj%C3%B6rs%C3%A4ter+Bj%C3%B6rkhult%2C+%C3%85tvidaberg?s=7ebf0337

Från Björsäter: Kör mot Värna (vägen mellan kyrkan och skolan) i ca 4 km. Sväng vänster mot Sjöberga. Följ grusvägen 2,1 km.

Från Grebo/Åtvidaberg/35:an söderifrån: Sväng mot Värna/Björsäter vid Rödsten. Kör knappt 7 km mot Björsäter. Sväng höger mot Sjöberga, följ grusvägen 2,1 km.

Från Linköping:
Kör antingen till Björsäter och följ beskrivningen därifrån enl ovan.
Eller kör 35:an söderut, sväng mot Björsäter vid däckfirman efter Bankekind/före Fillingerakan. Följ skyltar mot Björsäter ca 1 mil. Sväng höger mot Sjöberga. Följ grusvägen 2,1 km.

Ensam röd stuga på vänster sida, rött plank.

Grusvägen är smal och slingrig och lämpar sig inte så väl för busstrafik. Den har dessutom en viktbegränsning i den änden där ni kör in på vägen. Kommer det att finnas intresse av att köra in med buss så hör av er till mig på [email protected].