Nya växter berättar vår historia

Sitter i soffan i ”vårt” hus i Wales och fick plötsligt en doft av barndom i näsan. En rosdoft.

Min pappa hade ju plantskola och odlade mycket rosor. Eftersom man inte kan odla dem på samma jord år efter år fick han arrendera nya marker då och då. En plats låg i Gungvala mellan Asarum och Svängsta i Blekinge.

Precis intill vägen vid en backe som alla kallade Pustebacken.

Och tänk, nu har det kommit ut en POM-ros som heter just så ’Pustebacken’. Märkligt sammanträffande eftersom den inte har med pappas rosor att göra men likväl kommer därifrån, från samma plats där han odlade sina rosor men från en privat trädgård intill.

Så här står det i pressmeddelandet från Växtforum:

” Gallica-rosen Rosa (Gallica-Gruppen) ’Pustebacken’ är en karaktäristisk sort i Gallica-Gruppen. Sorten har stor spridning och har odlats ända sedan 1800-talet i Sverige. Under Poms inventering har ’Pustebacken’ påträffats på många platser, i trädgårdar men också på ödetomter. Den är särskilt vanlig i Halland, norra Skåne, Blekinge samt södra och östra Småland. Sortens ursprung och originalnamn är okänt, men den har med största sannolikhet ett utländskt ursprung. Pom har valt att ge denna attraktiva och mycket odlingsvärda ros det nya namnet ’Pustebacken’ efter den plats där rosen som valts ut till Nationella genbanken samlats in. Den odlades av Kristina som bodde på Pustebacken i Gungvala, Asarums socken i Blekinge och som var mycket intresserad av blomsterodling. Tillsammans med en av sönerna anlade hon i början av 1900-talet en mindre blomsterodling i en ängsmark en bit från bostadshuset och från denna odling stammar rosen.

’Pustebacken’ är en buskros med tämligen tätt växtsätt. Den blommar från omkring midsommar till mitten av juli i de varmaste delarna av landet. Blommorna är bollformade och tätt fyllda. Blomfärgen skiftar från mörkrött, sedan karminrött och slutligen blåaktigt violett. Doften är frisk och lätt syrlig med inslag av sockerkaka, mossa, barr och näckros. Sorten blir 1,0–1,8 meter hög. Zon 1-5.”

Alltså det är ju såååå fantastiskt med dessa gamla svenska växter som berättar allas vår historia. Som vuxit i trädgårdar där något vårdat dem decennium efter decennium.

Nu kommer det sex nya POMväxter, förutom rosen ’Pustebacken’, grönmyntan ’Fägre’, åbrodden ’Predikoväcka’, rugosarosen ’Gryts Bruk’, bukettviolen ’Ullas favorit’ och bourbonrosen ’Great Western’.

De här kommer att säljas i plantskolorna under etiketten Grönt kulturarv. Tack vare växtintresserade människor i bl.a Töreboda, Vaggeryd, Gungvala.

POM har samlat in sorterna i Skåne, Småland, Blekinge, Västergötland, Närke och Dalarna.

Bilden i inlägget är tagen av Lars-Åke Gustavsson.