Föredrag Chris Montgomery Smgtvepind4 Unsplash

Digitala föredrag inspirerar till Tusen

Tidigare föredragsserie inför Tusen Trädgårdar

Vi bjuder på fler föredrag från tidigare år om trädgård, odling och biologisk mångfald. Föredragsserien är ett arrangemang av Tusen Trädgårdar, som leds av Riksförbundet Svensk Trädgård, Studiefrämjandet och Gunnel Carlson.

Föredrag från 2022

  • Gunnel Carlson - Trädgårdsfrossa inför Tusen Trädgårdar Se föredraget
  • Ulrika Flodin Furås för Rikare Trädgård - Så skapar du en rikare trädgård Se föredraget
  • Lise-Lotte Björkman för Riksförbundet Svensk Trädgård - Allas våra trädgårdar - till glädje och kunskap. Se föredraget

Trädgårdsfrossa inför Tusen Trädgårdar

Gunnel Carlson

Föredragsserien inleds med en trädgårdsfrossarafton tillsammans med Gunnel Carlson. Gunnel som var med och startade Tusen trädgårdar 2010, har sedan dess visat upp sin egna trädgård flera gånger. Denna kväll berättar Gunnel om hur oerhört roligt det är att vara med på Tusen trädgårdar - kravlöst men med en massa kunskapsutbyte och inspirerande idéer att ta med sig från dagen.

Gunnel ger tips och tricks om vad man kan tänka på både före, under och efter visningen. Du får också se exempel på den mångfald av trädgårdar och odlingar som deltagit genom åren. 

Så skapar du en rikare trädgård 

Ulrika Flodin Furås

Ulrika Flodin Furås berättar vad du kan göra för att öka den biologiska mångfalden i din trädgård och hur du sköter din trädgård med hänsyn till både naturen och miljön.
Ulrika har gett ut flera böcker om trädgård och är chefredaktör för tidningen Koloniträdgården.
Förutom att skriva om odling sköter hon bland annat om odlingen på Naturhistoriska Riksmuseets innergård och Vasamuseets trädgård, samt arbetar som guide och håller trädgårdsvandringar. 

Allas våra trädgårdar - till glädje och kunskap

Lise-Lotte Björkman

Trädgården är hjärtat i mångas liv och hos Riksförbundet Svensk Trädgård likaså. År 2010 var Riksförbundet med och initierade evenemanget Tusen Trädgårdar och vår trädgårdsrådgivare Lise-Lotte Björkman minns det som i går. Lise-Lotte är trädgårdsmästare, florist och biolog, och har arbetat med trädgård och trädgårdsdesign sedan 1984. Kunskapsbasen är bred. Förutom att besvara era trädgårdsfrågor, skriver hon i Hemträdgården, leder den årliga trädgårdsspaningen samt håller föredrag hos lokala trädgårdsföreningar.

Det har blivit många trädgårdsbesök för henne och även en visning av den egna odlingsträdgården under Tusen Trädgårdar. Jag lär mig något nytt varje gång, ja varje dag i mitt arbete och mer kunskap finns det alltid plats för, säger hon. Här berättar hon om glädjen av den egna och andras trädgårdar och hon bjuder på tips på hur du bäst hanterar vanliga men oinbjudna skadegörare som vill ha del av din trädgård. Det är under våren och försommaren som man t ex bekämpar mördarsnigeln effektivast. I slutet av föredraget kan ni ställa egna frågor. Svensk Trädgårds rådgivning är öppen året om, både före, efter och under Tusen Trädgårdar.

Samarbetspartners och sponsorer Tusen Trädgårdar 2024

Tusen Trädgårdar genomförs i samarbete med trädgårdsjournalist Gunnel Carlson,
Riksförbundet Svensk Trädgård, Studiefrämjandet, Sällskapet Trädgårdsamatörerna,
Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR), Rikare trädgård och Impecta Fröhandel.