Släng inte gamla fröer! Testa grobarheten enkelt, innan du köper nya.

Släng inte gamla fröer! Testa grobarheten enkelt, innan du köper nya. Foto: Karina Brozinic/Grobar

Hur testar man om gamla fröer fortfarande lever?

Grobarheten hos fröer minskar med tiden, speciellt om fröna inte lagrast under optimala förhållanden. Så här testar du grobarheten och får tips om på vad man kan göra med fröer som man inte hinner så.

Testa grobarhet för att spara tid

De allra flesta fröer har grobarheten kvar till kommande år och vissa ännu längre än så. Men grobarheten avtar. Även i nyinköpta fröförpackningar gror inte alla fröer. Det kan vara bra att titta på procentenheten för grobarhet, som brukar stå på varje fröpåse, och sedan jämföra med resultatet. Om färre fröer gror än vad som angivits kan man fråga sig om man gjort något fel. Om man är säker på att man sått enligt konstens alla regler, så kan man alltid höra av sig till fröföretaget och påpeka att grobarheten inte stämde, samt nämna inköpsstället. Det är bättre att de får information, och chansen att göra något åt saken, än att man bara fördömer hela varumärket. Det är mycket som kan gå fel på vägen.

Man spar tid och möda genom att testa äldre fröer. Många gamla fröer är livskraftiga i många år om de bara står torrt. Fröer kan klara frost utan problem, men en förutsättning är att fröerna har varit torra hela tiden. Om de har blivit blöta och frusit kan de ha blivit förstörda. Man gör ett så kallat groningstest för att se om de är dugliga än.

Groningstest funkar så här:

  1. Lägg några fröer på ett fuktat dubbelvikt hushållspapper eller i ett kaffefilter och lägg i en plastpåse.
  2. Ställ testet i rumstemperatur och mörkt. Efter några dagar ska fröerna gro. Grobarhet räknas i procent, och allt över 50 procent räknas som okej grobarhet.

OBS! Kolla även på fröpåsen vad som rekommenderas för sådd. Visa fröer kräver mörker andra ljus för att gro. Ljusgroende frön kan ställas att gro i ett varmt och ljust fönster. Har du frön som behöver köldbehandlas innan de gror ställer du in groningstestet i kylskåpet under 3–4 veckor.

Tips: Det finns en bra groningstabell på Runåbergs Fröer som visar hur många dagar och vilken temperatur olika frön gror i.

Fröer från Nordiska Genbanken är oftast vakuumförpackade och har lång hållbarhet.

Fröer från Nordiska Genbanken är oftast vakuumförpackade och har lång grobarhet. Foto: Karina Brozinic/Grobar

Använda groddade fröer efter testet

Frön som grott i grobarhetstestet går så klart att använda direkt. Du sätter bara över dem i en såkruka och täcker med så mycket jord som rekommenderas på påsen. Var försiktig och använd gärna pincett, för att inte skada den känsliga rotbiten.

Om man får fröer över

Det är alltid bra att så lite extra, om allt inte gror eller något inte klarar sig under omskolningen och utplanteringen. Det man får över kan man alltid byta eller ge bort. Bra sätt att få en bekant att börja testa odla egna grönsaker.

Har du en massa fröer över av ätbara växter, men inte plats att så dem, eller ämnar göra det nästa år, då kan du överväga groddning eller att odla mikroblad (microgreens/baby leafs). Även om någon del på plantan är ätlig på en grönsak, betyder det inte att skottet är det, så kolla gärna vilka växter som rekommenderas till groddning innan du äter den.